Likof na taberhi 2022

Plakat_LIKOFnaTABERHI_B2_2022_ZV

Etnografska prireditev se bo v avtentičnem okolju Muzeja na prostem Rogatec

že 24-ič zapored odvila v soboto, 23. julija s pričetkom ob 17. uri.

 

Kot vsako leto prireditev združuje in povezuje niz dogodkov in vsebin:

 

 • MLAČEV ŽITA na dva različna načina: mlačev s cepci in na ročni mlatilnici. Prikaza ostajata jedro prireditve in sta po vseh letih še vedno privlačni za obiskovalce.
 • MARJETIN SEJEM – gostovanje Slovenskega rokodelskega festivala 2022  – pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije (sodelujejo rokodelci iz vse Slovenije –  RC Škofja Loka, Veržej, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Idrija, Moravče, Litija, Rogatec, Ribnica)
 • NAJ SIROVA ZAVIHANKA Obsotelja in Kozjanskega: izbor organiziramo s ciljem poenotenja in promocije te kulinarične posebnosti v sodelovanju z društvi žena in KGZ Ptuj ter Šolskim centrom Šentjur. K sodelovanju v ocenjevalni komisiji povabimo vsako leto predstavnika enega izmed lokalnih gostišč. Letos je to POMONA – turizem na podeželju, Zgornje Sečovo.
 • PRIKAZI ROKODELSKIH VEŠČIN: trenje lanu, predenje na kolovratu in ročno tkanje, pletarstvo iz šibja in ličja, rožice iz krep papirja, vezenje, kovaštvo.
 • PRIKAZI DELOVNIH OPRAVIL: pranje perila pri muzejskem vodnjaku – POJOČE PERICE / Ljudske pevke Rogatec, priprava in peka sirove zavihanke, košnja trave in grabljice z igranimi dramskimi prizori – LOŽNIŠKE UFARCE.
 • OKUSIMO DEDIŠČINO – doživljajske delavnice Muzeja na prostem Rogatec:

peka kruhkov žulik , delavnica polstenja, zeliščarska delavnica, Šmitova bralna ustvarjalnica (ob 100-letnici rojstva Jožeta Šmita, pesnika, prevajalca in urednika otroške revije Ciciban, njegova rojstna hiša je osrednji objekt muzeja)

 • KULTURNI PROGRAM ob zaključku dela (likof) na muzejskem odru pri Viničarski hiši sledi razglasitev rezultatov izbora za Naj sirovo zavihanko in druženje ob petju in glasbi
 • GOSTINSKA PONUDBA
  Prikaze mlačve in delovnih opravil izvajamo v sodelovanju z domačini izpod Donačke gore, Loga in okolice.
  V izvedbo prireditve je vključenih blizu 80 posameznikov.
  Prost vstop na prireditev.
Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo izkušnjo brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.